Eko-Muzeum Węgla Drzewnego "Na Wypale"
Komańcza (przy drodze wojewódzkiej DW892 Zagórz-Słowacja, tuż przy składzie drewna Lasów Państwowych)38-543 Radoszyce
check_circle Na wolnym powietrzu
check_circle Wygodne poruszanie się z wózkiem
check_circle Głównie w słońcu
check_circle Restauracja lub bar w pobliżu
check_circle Parking
check_circle Możliwość skorzystania z toalety
"Na Wypale" to żywe muzeum wypały węgla drzewnego znajdujące się na granicy Bieszczadów i Beskidu Niskiego. Zobaczymy tu ludzi pracujących przy wypale „bieszczadzkiego złota” i prawdziwe dymiące retorty.
Co zobaczymy w Eko-Muzeum Węgla Drzewnego "Na Wypale"?
Spędzając czas „ Na wypale” możemy nie tylko poznać historię wypału węgla drzewnego, lecz również na żywo obserwować i uczestniczyć w procesie wypalania drewna. Można niejako dotknąć tradycji, poczuć ją i porozmawiać z zawodowymi, doświadczonymi smolarzami.
Pan Zbyszek Balcerzak "Na Wypale"
Po śmierci Pana Zbyszka Balcerzaka w kwietniu 2024 r. o jego obecności w tym miejscu przypomina portret legendarnego smolarza, stworzony przez Arkadiusza Andrejkowa w czasie Święta Dymu w czerwcu 2024 r.
Atrakcje w Eko-Muzuem Węgla Drzewnego "Na Wypale"
Muzeum składa się z trzech części:
- Strefa ekspozycyjna, czyli trzy pracujące retorty stalowe
- samochód do zrywki drewna STAR 66
- ekspozycja drewna oraz mielerz
- barak z galerią zdjęć Pawła Malarczyka „Ludzie dymu”
- wkrótce zwiedzającym zostanie udostępniony do zwiedzania również barak smolarzy.
Jak dojechać do Eko-Muzeum Węgla Drzewnego Na Wypale?
Muzeum znajduje się w Radoszycach w gminie Komańcza, przy drodze głównej Komańcza-Cisna (obok składu drewna Lasów Państwowych). Przy zjeździe znajduje się duża drewniana tablica kierująca do Eko-Muzeum.
Zwiedzanie Eko-Muzeum Węgla Drzewnego Na Wypale - informacje praktyczne
- Muzeum zwiedzamy z przewodnikiem.
- Muzeum jest otwarte codziennie, pokazowe wypalanie pieców w każdy weekend
- Bilety można kupić na miejscu, lub zarezerwować wcześniej on-line >>> Dzieci do lat 6 i opiekunowie osób niepełnosprawnych bezpłatnie
- Na miejscu płatność wyłącznie gotówką!
- Przy muzeum działa strefa gastronomiczna: Grill Bar „ Karpackie koryto” serwujący klientom kuchnie wschodnią: szaszłyki na szampurach, ziemniaki z kotła, zestawy kiszonek (kiszone pomidory, czosnek,marchewka, kriżałka) z zestawami oryginalnych sosów kuchni wschodniej. Opcjonalnie kiełbaski i inne specjały grillowe. Dostępne są także ciepłe i zimne napoje , oraz piwo lane i butelkowe, w tym także oryginalne piwo z podobizną naszego smolarza Zbyszka.
- Istnieje możliwość nabycia gadżetów pamiątkowych oraz wypalanego na miejscu węgla drzewnego.
- W przygotowaniu pole namiotowe.
Tradycja wypału węgla drzewnego
Więcej o historii wypału węgla drzewnego możecie przeczytać n. w tym artykule:
Wypał węgla drzewnego w Bieszczadach
Tradycja wypału węgla drzewnego w bieszczadzkich lasach obrosła legendami o pustelnikach, żyjących z dala od osad ludzkich, o ich trudnej i niebezpiecznej pracy, która jednak staje się ich pasją i sposobem na życie. ...
Data dodania: 2023-08-04
Wiecej w regionie Beskid Niski
o łącznej długości 87 km