Jak się robi OSCYPKI?
Oscypek to twardy, wędzony ser z owczego mleka. Jego charakterystyczne zdobienie powstaje poprzez odciskanie w drewnianej foremce nazywanej przez górali “oscypiorką”. Właśnie scypaniu, czyli rozszczepianiu dwuczęściowej foremki zawdzięcza on swoją nazwę.

JAK POWSTAJE OSCYPEK?
Po wydojeniu owiec baca przepuszcza mleko przez białe płótno, by oczyścić je z zanieczyszczeń (np. źdźbeł trawy). Następnie dodaje się do mleka klag, czyli podpuszkę, która ścina mleko i tworzy grudki - masę serową, którą należy odcisnąć.

Taką grudkowatą masę wkłada się następnie do foremek i zanurza na całą dobę w solance, czyli słonej wodzie, która ma właściwości bakteriobójcze. Dopiero po takiej kąpieli serki są wędzone w dymie świerkowym lub sosnowym. Po ścięciu się sera powstaje serwatka - żętyca. Była ona podstawowym pożywieniem dla pasterzy i pasterskich psów. Schłodzona i świeża jest słodka, po kilku dniach kwaśnieje.

Gdy natkniecie się na bacówkę koniecznie jej spróbujcie!

Z owczego mleka powstaje również inny rodzaj sera - bundz. Ponieważ go się nie soli ma on przyjemny, łagodny, słodkawy posmak.

Po czym poznać prawdziwy, owczy oscypek? Jak go gryziemy skrzypi w zębach. Wysycha równomiernie - sery z mleka krowiego schnąc pękają.

Wczytuję komentarze ...
cancel