Tłusty czwartek - skąd się wzięła tradycja jedzenia pączków?
Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek?
"Tłusty Czwartek" to tradycyjne polskie święto rozpoczynające ostatni tydzień karnawału. Już za kilka dni Środa Popielcowa rozpocznie Wielki Post, czyli czas bez hucznych zabaw i obżarstwa. Głównym elementem tego dnia jest spożywanie dużych ilości tradycyjnych, tłustych i kalorycznych przysmaków, przede wszystkim pączków i faworków (zwanych też chrustem). Pączki są smażone w głębokim oleju i nadziewane marmoladą, kremem lub innymi słodkimi nadzieniami, a następnie posypane cukrem pudrem, lub oblane lukrem.
Czy wiecie, że tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek sięga czasów starożytnych?
Już w starożytnym Rzymie spożywano pączki, jednak nie były one przygotowywane na słodko. W czasach starożytnych tłusty czwartek był dniem w którym świętowano pożegnanie zimy i nadejście wiosny poprzez jedzenie tłustych potraw ze słoniną i boczkiem.
Pierwsze pączki nie były słodkie!
Starożytne pączki nie spływały lukrem - pieczono je z ciasta chlebowego, a nadziewano słoniną i boczkiem! Dopiero z czasem pączki przygotowywano na słodko.
Tłusty Czwartek w Polsce
Do Polski zwyczaj trafił wraz z nadchodzącym XVII wiekiem - w pierwszej kolejności w miastach i na dworach. Jadano wtedy pampuchy - tradycyjne pączki wyrabiane z mąki pszennej smażone w gorącym, głębokim smalcu. Na taki rarytas mogły pozwolić sobie tylko najbogatsze domy
Tłusty czwartek - kolorowanki dla dzieci on-line i do wydruku:
Data dodania: 2024-02-08