Tworzymy mieszaniny - zawiesiny i roztwory
W naszym domowym, chemicznym laboratorium powstaną dziś zawiesiny i roztwory. Co jest czym? Zaraz się przekonamy. Potrzebne będą:
4 szklanki z wodą
mąka
cukier
sól
bułka tarta (lub np. piasek)
pieprz
Do szklanek nalewamy wodę i po kolei do poszczególnych szklanek wsypujemy: mąkę, sól, cukier, bułkę tartą i intensywnie mieszamy.
Czy wszystkie substancje ładnie się razem zmieszały?
Cukier i sól rozpuściły się, ale mąka i bułka tarta opadły z powrotem na dno. Dlaczego? Jedna substancja zmieszana z drugą tworzy mieszaninę. Niektóre substancje ładnie się rozpuszczają w wodzie – są to mieszaniny jednorodne, inaczej nazwane roztworem. Inne substancje wcale się nie chcą rozpuścić – tworzą mieszaniny niejednorodne, czyli zawiesiny. W których szklankach powstały roztwory, a w których zawiesiny?
Data dodania: 2017-08-05