Mieszaniny - roztwory i zawiesiny
Potrzebne będą:
woda
4 szklanki
mąka
cukier
sól
bułka tarta (lub np. piasek)
pieprz  

mieszaniny zawiesiny doswiadczenia eksperymenty

Do szklanek nalewamy wodę i po kolei dodajemy: mąkę, sól, cukier, bułkę tarta i intensywnie mieszamy. Co się stało? Cukier i sól rozpuściły się a mąka i bułka tarta opadły z powrotem na dno. Dlaczego?  

mieszaniny zawiesiny doswiadczenia eksperymenty

mieszaniny zawiesiny doswiadczenia eksperymenty

Woda, mąka, sól, cukier piasek to substancje. Jedna substancja zmieszana z drugą tworzy mieszaninę, czyli mieszanina to woda z cukrem, woda z solą a także np. cukier z pieprzem. Niektóre substancje ładnie się rozpuszczają w wodzie – są to mieszaniny jednorodne inaczej nazwane roztworem. Woda z cukrem lub z solą tworzy właśnie taka mieszaninę jednorodną czyli roztwór. Inne substancje wcale się nie chcą rozpuścić – tworzą mieszaniny niejednorodne czyli zawiesiny – woda z mąką, woda z piaskiem, bułką tartą lub z pieprzem.  

Takie zmieszane razem substancje czyli mieszaniny bardzo łatwo jest rozdzielić, choć czasem z pozoru może się to wydawać trudne np. wodę z solą możemy rozdzielić podgrzewając ją – woda po pewnym czasie wyparuje a sól osadzi się na ściankach naczynia. Mieszaninę pieprzu z cukrem rozdzielimy, gdy przyłożymy do nich potartą o wełnę plastikową łyżeczkę – pieprz łatwo się naelektryzuje i łyżeczka go przyciągnie.
comments powered by Disqus